Verslag Gambia februari 2018

Door admin

Dit jaar bood de voorjaarsvakantie ons de gelegenheid ons nieuwe bestuurslid, Rienk Bijlsma, voor te stellen aan ons Big Tree team. We gingen dit keer met ons vieren want de partners vlogen ook mee. We wilden graag met eigen ogen aanschouwen hoe het Gambiaanse schoolleven is, hoe het met team en kinderen gaat en welke ontwikkelingen er zijn geweest in de afgelopen periode.

In onze bagage zat 40 kilo Duplo en Lego! Dit was verzameld door leerlingen van de Dalton, waarvoor wij ze héél dankbaar zijn. Bij onze aankomst via het terrein van de primary school zagen we meteen de nieuwe watertoren en de fris geverfde gebouwen. Wat een verbetering! In de verte hoorden wij het ‘welcome-welcome-lied’ van onze zingende kindjes al, die ons in de schaduw van de grote boom zaten op te wachten. Ook het team verwelkomde ons weer enthousiast en hartelijk. Zelfs juf Bintou was tijdens haar kraamverlof gekomen om ons haar kersverse baby Fatima te tonen. Met zang, dans en spelletjes werden wij vermaakt. Een prachtig begin van twee schooldagen in Faraba Banta!

Alle kinderen waren de dag weer gestart met een beker pap van Musu. N’daye, onze conciërge, had gezorgd voor een keurig onderhouden schoolterrein, zoals we van hem gewend zijn. Hij sleepte enthousiast alle boxen met Duplo en Lego in zijn nieuwe kruiwagen naar de berging.

Terwijl de mannen gesprekken voerden met de individuele teamleden, woonden de dames de lessen bij in de verschillende groepen. De kleinsten, 3-4 jarigen bij juf Ramatoulie, leerden lichaamsdelen benoemen en zongen daarbij in het Engels ‘hoofd-schouders-knie en teen’.  Headjuf Kaddy gaf in haar les veel aandacht aan sociaal emotionele ontwikkeling waarbij  de 4/5-jarigen ‘happy family’ zongen, wat met veel geknuffel en gegiechel gepaard ging.Dat zang een belangrijk onderdeel is van de lesmethode ‘Jolly Phonics’, gericht op het aanleren van een tweede taal, liet ook juf Amie in haar les zien en vooral horen. Jawo was met de oudste kinderen bezig door middel van blended learning klanken en lettercombinaties te maken. Met simpele hulpmiddelen en lichaamstaal toonden zij hun prestaties die weer met enthousiast applaus werden beloond.

Wij zijn onder de indruk van de geweldige sfeer en de inzet van ons Big Tree team.