Dalton rent voor een ander 2016

Door admin

Een jonge zeer sympathieke traditie bij ons op de Dalton wil dat de leerlingen van de eerste en tweede klassen zich jaarlijks letterlijk in het zweet lopen om ervoor te zorgen dat op een heel andere plek op de aardbol, ver weg, andere onbekende kinderen een kans krijgen bij de start  van hun kansarme leven.

          

 Met de badeendjesrace die een onderdeel van het jubileum was is dit jaar al de aandacht gevestigd op het schooltje in Faraba Banta waar 120 kinderen dagelijks geestelijk en ook lichamelijk voer krijgen van gediplomeerde zeer gemotiveerde onderwijzers. 

Onder ideale omstandigheden, een lichte bries voor de afkoeling en een vriendelijk zonnetje voor de gezelligheid, vond in de Haagse duinen op donderdag 9 juni weer de Dalton trimloop plaats. De leerlingen hadden in de periode ervoor onder familie en vrienden sponsoren gezocht om goed geld bij elkaar te rennen voor hun collegaatjes. De organisatie was in de vertrouwde handen van de sectie LO in samenwerking met de leerling-mentoren. Ook de klasse mentoren waren actief in het aanmoedigen van hun pupillen om voor ons ideële doel een mooi bedrag te vergaren.

Een van de actieve leerling-mentoren, Cas Richel, heeft op ons verzoek een verslag geschreven:

5000 Kilometer ten Zuidwesten van Nederland ligt het bijna vier keer zo kleine Gambia. Gambia is een zeer arm land waar, in tegenstelling tot Nederland, naar school gaan een privilege is dat maar voor weinig kinderen is weggelegd. Gelukkig bestaan er mensen als Andries Bartels en Jos Sierhuis die hebben geholpen om in Gambia het schooltje The Big Tree Nursery op te richten. Dit schooltje biedt kinderen in Gambia een veilige plek aan waar de kinderen kunnen leren, spelen en eten.

Dit nobele doel kan natuurlijk niet worden verricht zonder enige bron van inkomsten. Daarom organiseert de Dalton de jaarlijkse crossloop. Door middel van deze crossloop probeert de Dalton geld in te zamelen voor de Big Tree Nursery.

Het is donderdag 9 juni, de zon schijnt en het is ruim 23°C. Na een week lang sponsoren te hebben gezocht beginnen om half 3 de brug-en tweede klassen sporthal Ockenburg binnen te stromen om zich daar om te kleden. De zeer goede sfeer onder de leerlingen zorgde voor een fantastische middag.

 Natuurlijk waren er ook kinderen bij die hun gymkleren waren “vergeten” maar die moesten gewoon meelopen van de leraren en leerling mentoren. Voordat de crossloop begon werd er nog een warming-up gedaan in de sporthal.

Na de warming-up ging iedereen naar zijn of haar startpost waar enthousiaste leerling mentoren in het zonnetje klaar stonden om te stempelen en te verbranden. Na wat onrustige minuten te hebben gewacht was daar dan eindelijk het startsignaal waarna de meer dan 250 sportieve leerlingen startten voor de 30 zware en warme minuten die de crossloop vormen.

          

Met keiharde muziek op de achtergrond werd er een half uur lang fanatiek gerend en gestempeld. De leerlingen moesten een rondje rennen van 3 kilometer waarin zich om de 500 meter een stempelpost bevond. Volgens de gymleraren was 12 het maximale aantal stempels dat een leerling kon halen maar er waren een paar sportieve jongens die toch echt 13 stempels binnen wisten te slepen.

Na afloop van het lopen werden er wel verdiende ijsjes uitgedeeld aan de leerlingen. Na te hebben gepraat met de leerlingen was er geen enkele leerling die negatief terugkeek naar de crossloop. Iedereen had een goed gevoel over de loop want het was voor kinderen die leven in een wereld zonder enige vorm van luxe. Het is een prachtig idee dat er zo meteen kinderen zijn die dankzij jouw inspanning kunnen genieten van stromend water, goed eten en onderwijs.

Cas Richel (5V), leerlingmentor BE