Dalton rent voor een ander 2014

Door Bob Breuk

Uit dit enthousiaste verslag van een van de tutoren van de brugklassen van de Dalton blijkt maar weer eens dat het nog steeds heel goed mogelijk is een actie op poten te zetten voor een goed doel als The Big Tree Nursery. Volgend jaar willen we de actie zelfs uitbreiden door deze trimloop voor brugklassen en tweede klassen te organiseren. De opbrengst was dit jaar genoeg om een heel groot deel van de begroting van een jaar te dekken! Dat hebben onze “kleintjes” dan mooi voor elkaar gebracht voor die kleintjes uit Faraba Bante.

Twee scholen die totaal van elkaar verwijderd zijn, zowel door de afstand (ongeveer 5000 kilometer) als door de twee totaal verschillende werelden:  Dalton Den Haag en The Big Tree Nursery in Gambia. Ondanks dit waren deze twee scholen woensdag 11 juni nauw met elkaar verbonden.

Terwijl de zon fel scheen, spanden ruim 170 scholieren van het Dalton zich in om een steentje bij te dragen aan het project H.E.L.P Gambian children. Er was een mooie route voor hun uitgestippeld en de scholieren gingen langs zo veel mogelijk stempelposten om zo veel mogelijk geld op te halen. Zij hadden van tevoren de opdracht gekregen om sponsors te zoeken om geld op te halen voor het nog gloednieuwe schooltje in Gambia. De nog jonge Daltonezen deden dit beter dan ooit. De brugklassers (12 jaar oud) deden allemaal hun uiterste best om zo veel mogelijk meters te maken in een halfuur.

Dit gebeurde allemaal terwijl diezelfde zon fel scheen in Gambia, waar de Gambiaanse kinderen in Farara Bante ook de kans krijgen om onderwijs te volgen. Zij hebben deze kans gekregen van geweldige mensen die zich inspannen om de wereld een stukje beter te maken. Zij kregen misschien wel net Engelse les, terwijl 5000 kilometer verderop er 170 brugklassers voor ze aan het rennen waren.

Dit rennen bleek niet voor niks; ruim 6000 euro is er bij elkaar gelopen!

De sfeer was fantastisch. We voelden allemaal dat we iets deden waar zo veel andere meisjes en jongens blij van gingen worden. Voorzieningen als een waterleiding, voor de Daltonezen iets wat niet weg te denken valt, kunnen nu ook in Gambia worden aangelegd!

Na een halfuur rennen was iedereen moe, bezweet en trots. Er was geen brugklasser die liep te steunen en te kreunen. Ze waren allemaal even vastberaden geweest om zo veel mogelijk geld op te halen. Ik, als leerlingmentor van deze brugklassers, ben dan ook heel trots op ze! Ik vind het prachtig dat wij die middag zo iets goeds hebben kunnen doen. Ik gaf iedere stempel met plezier, trots en hoop. Hoop voor de toekomst, dat de schoolkinderen in Gambia ook een goede toekomst tegemoet gaan.

De middag van 11 juni bracht twee werelden samen. Het is toch prachtig als kinderen waarvan hun werelden zo verschillen elkaar kunnen helpen? Ik hoop dan ook dat de Dalton dit blijft doen. Wij zijn allen super blij met het geboekte resultaat.

Namens alle organisatoren, leerlingmentoren en natuurlijk de brugklassers zelf: Doe iets moois met het geld. We hopen dat jullie er heel veel kinderen in Gambia blij mee kunnen maken en heel veel succes met alle verdere projecten!

Rosalba van Tilburg, leerlingmentor BE