Nieuwsbrief december 2013

Door admin

Zo tegen het einde van het jaar kijken we terug op wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar. Na onze oprichting in mei 2011 ,het geweldige succes van Bob‘s jubileumbenefiet is het zoals jullie weten enorm snel gegaan. Al in september 2012 openden we onze deuren voor 90 kinderen !!

In maart 2013 zijn we met een kleine delegatie ( Andries,Bob & Edda ,Jos & Annet) naar Gambia gegaan om de echte feestelijke opening te verrichtten. De foto's  en filmpjes geven maar een kleine indruk van de geweldige , fijne  emotionele dagen die we daar mee mochten maken !Het warme welkom door de aanwezige  notabelen,  maar vooral door ons leraren team en de kinderen is eigenlijk onbeschrijfelijk .De aanblik van ons schooltje dat een droom leek, maar er nu werkelijk staat was een echte tranen trekker .................. 

Tijdens onze aanwezigheid daar konden we weer eens direct met alle betrokkenen praten ,onze leraren en kinderen weer eens zelf direct spreken ,hen motiveren maar ook zelf weer geprikkeld raken ons project door te zetten en te verbeteren.

Zo bleek de ventilatie te wensen over te laten ,veel kinderen met lege maagjes op school te zitten en bleek de water voorziening van  de lower basic en onze big tree nursery zo aan het eind van het dorps -water systeem te zitten dat de kraantjes meestal alleen druppels water gaven .

Het was ook fijn om onze steun en toeverlaat ter plaatse  Lady Kira Dalton zelf te spreken ,te knuffelen ,en even in het zonnetje te zetten met een mooi delftsblauw vaasje dat zeer gewaardeerd werd.Zonder haar inzet ter plaatse zou alles echt veel moeizamer verlopen !

We hebben direct kunnen regelen dat de ventilatie werd verbeterd,en  een hulp kwam die dagelijks voor onze kinderen pap kookt ,allemaal beginnen zij de schooldag nu met een gevuld buikje.De  “pap juf” blijft daarna als hulp voor de aller kleinsten zodat onze onderwijzers nog wat extra ondersteuning hebben.Ons team bestaat nu uit  onderwijzers Ebrima ,Bintou ,en Kaddy,schoolhulp Amie ,pap juf Musu Colleyen conciërge mr Mbie .Naast het onderwijs en de pap hebben we dus een aantal mensen aan het werk die wij voor Gambiaanse begrippen een eerlijk salaris betalen en die dus voor zichzelf  en hun families kunnen zorgen.

Het waterprobleem was wat groter. Bijna overal in Gambia zit wel voldoende water in de grond ,maar dit moet of met emmertjes omhoog worden gehaald ,of opgepompt worden naar een water torentje en dan verdeelt naar de verschillende tap punten.De lagere school en onze nursery zaten aan het einde van het systeem van het dorp en zodoende regelmatig zonder enige druk.Hoofd van de lagere school Musa  Ceesay ,die ons erg helpt bij het toezicht en het verzorgen van de betaling van ons personeel ,vroeg ons om hulp .Het was regelmatig erg lastig om voldoende water te hebben om te drinken ,eten te maken en handen te wassen zowel voor de kinderen van zijn school als voor onze kleintjes .Goede raad bleek best duur ! , een eigen watervoorziening werd geraamd op ca 1500 euro. Maar we hadden geluk, de vrienden van Frank Krijgsman brachten voor zijn 65e verjaardag vrijwel dat gehele bedrag bij elkaar!! En sinds dit nieuwe schooljaar hebben we voldoende water voor zowel de grote als de kleine kinderen op school in Faraba Banta!!

Ook hebben we , na vorig jaar de toiletten en het dak van het computerlokaal van de lagere school vernieuwd te hebben, dit jaar de elektriciteits voorziening van dat lokaal laten vernieuwen. Deze maand organiseren wij samen met Kira  EHBO lessen voor ons team en onderwijzers en enkele oudere leerlingen van de lagere school .De bedoeling is om ook een EHBO post in de lagere school te stichtten .In het dorp is verder geen medische post aanwezig. Door elkaar waar mogelijk te helpen houden we onze relatie met de lagere school en de rest van het dorp optimaal.

Naast de school steunen wij nog enkele jongeren die min of meer toevallig op ons pad komen.Zainab  Kuyateh, een jonge vrouw met een goed stel hersens maar geen werk en geen geld voor een verdere opleiding heeft een computer cursus met goed gevolg doorlopen en heeft nu een baantje. Sulayman Secka een zoon van onze care-taker volgt een studie village development. Last but not least hebben we al langere tijd Wuhey Ceesay ( zie foto ) geholpen. Hij volgde met zeer goed gevolg de CISCO networking cursus maar viel bij sollicitaties een paar keer net buiten de boot. Toen ons clubje daar was bleek dat hij nogal verlegen over kwam en daardoor zich niet echt kon bewijzen .We hielden een peptalk, gaven hem ter aanmoediging een door iemand gegeven laptop en raadden hem aan eerst te proberen een onbetaalde stage bij een bedrijf te zoeken. Dankzij onze hulp voor zijn reiskosten lukte het hem bij een bedrijf binnen te komen  ,heeft hij nu een betaalde baan en is er sprake van dat hij via het bedrijf een scholarship voor verdere studie in Europa kan krijgen !!

Alles door de hulp van onze vele sponsors :c liënten, collega's, vrienden , familie, leerlingen en leraren van het Dalton, soms totale vreemden, heel heel veel dank namens onze Gambiaanse  vrienden en  kinderen. Wij zijn super blij met alle kleine en grote bedragen, kunnen niet altijd iedereen persoonlijk bedanken, veel mensen willen ook echt niet genoemd worden . Zonder iemand tekort te willen doen willen  wij  nog wel even melden dat Ivy Lodge  wintersale (zie ook artikel op de website  onder hoofdje in de media) een geweldig mooi bedrag opleverde. Samen met twee  grote giften van een vriend en vriendin , en een heel mooi bedrag van Bob s tante uit  Australië (die daartoe  speciale koffie ochtendjes organiseerde), kregen wij de laatste maand echt wat extra's binnen!!

Met als RESULTAAT : EEN 4e LOKAAL, de bouw is gestart en de planning is dat vanaf pasen er weer 30 kindjes extra les en eten krijgen!!!!!!!!!!

Iedereen geweldig bedankt daarvoor en blijf ons alsjeblieft steunen, geen eurocent gaat verloren .

Heel veel liefs en de allerbeste wensen en  vergeet niet WE WILL WALK TOGETHER ook in 2014!

Bob & Edda