Feestelijke opening Big Tree Nursery 2013

Door admin

 

Tijdens de krokusvakantie zijn wij naar Farara Bante (Gambia) geweest voor de feestelijke officiële opening van de kleuterschool, waarvoor de eerste plannen zo’n twee jaar geleden zijn ontstaan en waarvan de bouw een jaar geleden is begonnen met het bakken van de eerste bouw- stenen. Het is met veel geluk en een beetje wijsheid gelukt om bij het begin van het schooljaar de lokalen gebruiksklaar te maken maar door de regentijd moesten een aantal werkzaamheden wel nog even uitgesteld worden. Onze negentig peuters en kleuters hebben dus dit jaar al gewoon les gehad. De drie jonge leraren (één man en twee vrouwen) hebben elders in het land hun opleiding genoten maar komen wel uit Farara Bante of omgeving, wat ook geldt voor de klasse-assistente en de conciërge. Dit team, dat nog uitgebreid zal worden met een “keukenmoeder” die elke dag voor de kinderen een beker pap gaat bereiden, is razend enthousiast. Zij hebben echt een roeping en vormen een heel hecht team met veel wederzijds vertrouwen. Dit is de kans van hun leven!

Door een selectie van foto’s willen wij een indruk geven van de officiële opening die natuurlijk bestond uit de nodige ceremoniële en ook feestelijke onderdelen. Wij werden zodra we het terrein opkwamen begroet door ritmisch handgeklap van de kinderen en hun onvermoeibare “welcome…welcome…welcome…”. Zij zaten onder de reusachtige boom keurig klas bij klas in hun schone uniformpjes. De leiding had voor deze gelegenheid een nieuwe out fit naar eigen smaak mogen laten maken (en eentje voor in de klerenkast). Wij zijn in Nederland die uniformen niet gewend (in andere Europese landen zijn ze overigens ook normaal) maar het staat echt heel netjes. En het straalt een zekere trots uit. De smaakvolle badge draagt daar natuurlijk ook aan bij.

Bonte ballonnen hingen over het terrein, aan de bomen en aan ons trotse schooltje. Midden voor de ingang die nog was versperd door het kleurige lint dat door voorzitter en initiatiefnemer Bob Breuk (en niet door officiële ambtspersonen) doorgeknipt moest worden. De school is immers een privé-initiatief.

Een lange rij sprekers, lokale autoriteiten, mensen van het ministerie, de imam (met zijn gebed), de directeur van de lagere school, de alcala (dorpsoudste/stamhoofd): allen wilden graag hun dankbaarheid tot uitdrukking brengen en het belang van onderwijs voor de kinderen van het land. Elke spreker zegde toe zich tot het aller noodzakelijkste te beperken maar geen van hen lukte dat ook. Zo gaat dat vaak bij officiële gelegenheden. En het was inmiddels 36° en die brave kindertjes bleven maar netjes zitten. Ook voor de ballonnen viel het niet mee want met enige regelmaat gaf een het op en klapte tijdens een speech. Tovenarij?

De kleintjes hadden met hun juf of meester voor hun ‘weldoeners’ uit Holland een aantal leuke liedjes (o.m.“We love you deeply”) en stukjes voorbereid en het was duidelijk dat daar veel eer en energie in gestoken was. En vermoedelijk ook een slapeloze nacht door de spanning. Maar het resultaat was ontroerend en een prachtige beloning voor onze inspanningen in de afgelopen tijd.

Er was onder meer een sketch over een werkman, die zichzelf heel belangrijk vond, en een dokter, die zichzelf nog belangrijker vond, maar de derde, de onderwijzeres, was de belangrijkste, “want het gaat om de kinderen”. Zo is het maar net.

Na deze muzische bijdrage door kinderen en leraren kon Bob Breuk onder de goedkeurende blikken van de aanwezigen het lint doorknippen en iedereen ging graag kijken hoe mooi de lesruimten uitgevoerd waren. Zij vormen zo een eenheid met de spiksplinternieuwe uitrusting van de speeltuin zoals de glijbaan, schommels en klimrekken.

Zo is vrijdag 1 maart om meerdere redenen voor Farara Bante een dag geworden om nooit meer te vergeten. Daar hoorde natuurlijk ook allerlei snoepgoed, limonade, cocosmelk en belegd brood bij waar de kleintjes zich heel erg te goed aan deden. Zij hadden ook nog bellenblaas-apparaatjes gekregen die natuurlijk voor uitbundigheid en hilariteit zorgden. Bellen blazen was voor hen een volstrekt nieuw fenomeen en sommigen beheersten de kunst al heel rap met lange series bellen of juist voorzichtig geblazen superbellen die maar groter en groter werden en groter dan de kleintjes zelf.

Aan het einde van de uitbundige festiviteiten kon het team terugkijken op een prachtige openingsdag en met vertrouwen vooruitkijken naar een mooie toekomst met een mooi schooltje met een mooie missie.

Die toekomst is voor de eerste periode veilig gesteld, we hebben wat reserves, maar er zijn nog belangrijke dingen te doen. Er moet vooral nog een waterleiding aangelegd worden die misschien € 1.500,- gaat kosten. Maar ook de dagelijkse routine vereist onze aandacht. Onderwijs aan een kind kost op dit moment € 2,50 per maand en daar krijgt het dagelijks ook nog een bekertje pap voor. Voor € 30,- kan men dus een kind een heel jaar van goed onderwijs voorzien. Laten we daarbij hopen dat de prijs van rijst niet al te snel stijgt zoals de afgelopen jaren.

Wie zich graag wil verbinden met dit project, waarmee letterlijk geen enkele eurocent aan de strijkstok blijft hangen, kan een bijdrage storten op rekeningnummer 22.73.08.174 t.n.v. de Stichting H.E.L.P. Gambian Children.

 

Andries Bartels en Jos Sierhuis mede namens Bob Breuk