Werkbezoek maart 2012

Door admin

Medio februari zijn Edda en Bob in Gambia geweest, deze keer ook voor een beetje vakantie....  

Maar ook voor bezoek aan de toekomstige bouwplaats; gesprekken en beslissingen over ons schooltje; de diplomauitreiking van onze studentes N'dey en Bintou; contacten met de consul B. Pulsquin,  Dr T. Kamphorst en de Animal Care Association Gambia betreffende plannen over een op te richten asiel en mogelijk verdere neutralisatie acties van zwerfdieren.

Het bezoek aan Farabe Banta was geweldig. Het stukje grond bij de lower basic was, zoals afgesproken, helemaal bouwrijp gemaakt. De uitstraling van deze plek met zijn enorme boom was ook voor Edda een emotionele ervaring. Als je even je ogen sluit, zie je de kinderen al plezier maken in de schaduw van deze Big Tree. Daarom heet ons schooltje voortaan de 'Big Tree Nursery'.

Helaas liep weer niet alles direct op rolletjes. Een deel van het dorp Farabe Banta, de community van Lamin, bleek erg teleurgesteld in de beslissing te gaan bouwen bij de lower basic! Hoewel wij aanvankelijk niet op de hoogte waren van een soort tweedeling in het dorp, waren de eerste plannen te bouwen in het deel van Lamins community. Toen echter in december bleek dat we in dat deel circa 5000 euro voor grond moesten betalen en dat, belangrijker nog, de regeringspolitiek de komende jaren voorschrijft dat nurseries moeten worden verbonden aan lower basics, hadden wij geen keus.
Vooral Lamin zat klem tussen loyaliteit aan onze keuze en loyaliteit aan zijn community, die hij mogelijk iets te vroeg, iets teveel beloofd had.
Uiteindelijk zijn de plooien, met hulp van Kira en een onderwijsambtenaar, zo goed mogelijk gladgestreken en gaan we krachtig verder.

Kira Dalton en haar Gambiaanse voorman Fanding hebben tijd gezocht en gevonden om het hele project ter plaatse te gaan leiden. Gezien haar enorme ervaring en haar aanwezigheid in Gambia, zijn wij hier Kira ontzettend dankbaar voor. Op bijgaande foto is haar laatste project, het bijna afgebouwde schooltje in Kunkujang te zien, dat model zal staan voor onze nursery.

Houdt onze website in de gaten, want zodra er fotos van vorderingen van de bouw zijn, dan zullen wij ze hier opzetten.

Een ander geweldig moment was 'The Graduation day'. Zoals misschien bekend, begon ons onderwijs avontuur in Gambia met twee meisjes, die als vrijwilligster werkten bij het Jerry Suy Early Learning Centre in Sukuta. Deze jonge vrouwen stonden zonder opleiding voor de klas en zijn tussen 2007 en 2011 door ons naar de opleiding voor ECD teacher aan het Gambian college gestuurd. Zij hebben hun opleiding inmiddels succesvol afgerond en op 16 februari werden zij tesamen met andere studenten van de college en de university gehuldigd. Tijdens een grote ceremonie met duizenden genodigden, onder wie bestuurders van de universiteit en het land en president professor dr. Yahya Jammeh. Een enorm feest, deels binnen in een inmens grote tent, voor circa 10000 genodigden, waaronder ondergetekende, en vele mensen in hun mooiste kleding en universiteits togas. Buiten was er een volksfeest aan de gang met trommels, eten en drinken. Een belevenis die een kroon zette op het werk van onze meisjes en ons een geweldig trots en voldaan gevoel gaf!

Waarschijnlijk gaan Andries en Bob tijdens de paasdagen de vorderingen bekijken. We houden u op de hoogte!

- Bob Breuk